Lavanta bitkisi Lavandula L.cinsi içerinde Lamiaceae familyasında yer almaktadır. Ülkemizde 3 takson L. angustifolia Mill. subsp. angustifolia, L. pedunculata (Mill.) subsp. cariensis (Boiss.), L. stoechas L. subsp. cariensis (Boiss.) lavanta olarak bilinmekte ve temsil edilmektedir. L. angustifolia yerel olarak “lavanta”, L. pedunculata subsp. cariensis yerel olarak “karan”, L. stoechas subsp. stoechas. yerel olarak “karabaş” olarak adlandırılmaktadır.
Lavanta, içerdiği yüksek verimli ve kaliteli uçucu yağ sebebiyle, dünya üzerinde kültürü yapılan önemli bir ilaç, kozmetik ve parfüm bitkisidir. Romalıların bitkiyi banyo sularına kattıkları ve Lavanta bitki isminin Latince “yıkama” anlamına gelen “lavare” kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Fas’ta “el khazma” olarak bilinen Lavandula vera, Kuzey Afrika’da kabile kadınları tarafından kocalarından kötü muamele görmekten korunmak için kullanılmıştır. Eski Mısır’da lavanta yağına batırılmış keten ile mumyalama sırasında ve ayrıca günümüzdeki kullanımı gibi parfüm ve koku amaçlı kullanımı da bulunmaktadır. Geleneksel Uygur tıbbında doğal tedavi ajanı olarak inme benzeri nörodisfonksiyon rahatsızlıklarında resusitatif tedavi amacıyla kullanılmıştır. Lavanta tentürünün 200 yıldan uzun süredir İngiliz Farmakopesi’nde baş ağrısı ve kas spazmında kullanımı görülmektedir. Yunan tıbbı’nda ilk çağlarda Dioscorides, lavantanın tıbbi faydalarından bahsederken Orta Çağ’da karşı cinsi etkileme amacıyla afrodizyak olarak kullanımı görülmektedir. Spiritüel kullanımı da bulunan lavantanın sevgi, koruma ve arınmayı temsil ettiği ve doğum ritüellerinde yakılarak barış ve sakinlik getirdiği; yaz dönümü ritüellerinde ise yakılarak tanrı ve tanrıçalara adandığı bilinmektedir. İbn-i Sina’nın El-Kanun fi’t-Tıb (Canon) adlı kitabında ve Razi’nin El-Hevi (Liber Continens) adlı eserinde de bahsi geçmektedir.
Lavanta 40-100 cm yüksekliğe kadar büyüyen, kompakt ve düzenli kümeler oluşturan bir türdür. Gövdenin alt kısmı odunsu üst kısmı otsu ve yeşildir. Lavanta düz veya kenarları kıvrılmış lanseolat çok kısa saplı yapraklara sahiptir ve oldukça dallanmış bir kök sistemine sahiptir. Gümüş-yeşil yapraklar, güçlü güneş ışığı, rüzgar ve aşırı su kaybından koruyan tomentum ile kaplıdır. Lavanta çiçekleri gövdenin üst kısmında daire (daire başına 3 ile 5 arasında çiçek kümesi ve her çiçek kümesinde 5-15 adet kadar çiçek bulunur) biçiminde dizilmiş diken halinde büyür. Çiçekler ise, 15-20 cm uzunluğundaki sapların ucunda başak şeklinde toplanmıştır. Soluk mor renklidir, ancak beyaz çiçekleri ve pembe çiçekleri (Rosea) olan çeşitler de yetiştirilmiştir. Çiçek kümelerini karşılıklı bulunan iki yaprak korunmaktadır. Çok kısa saplı lavanta çiçekleri; içi düz ve parlak, gri-mavi renkte, dışı tüylü 5 mm olan çanak yapraklar ile sarılmıştır. Çanak yapraklar, taçyaprakları boru şeklinde sararak uçta 4 adet küçük sivri dişle son bulmaktadır. Mavi-viyole arasında değişen taç yapraklarının ortasında 4 adet erkek organ bulunur. Korolla tüpünün alt kısmında nektar bezesi bulunmaktadır. Çanak yaprağın çevresinde küçük ve çok sayıda, sapları tek hücreli olup bitki uçucu yağını depolayan salgı tüyleri bulunmaktadır. Lavanta tohumları 2 mm uzunlukta, 1 mm genişliğindedir, tohum şekilleri uzunum su-oval, renkleri ise parlak koyu kahverengidir, 1000 tane ağırlıkları ise 1 gramdan azdır. Bitkiler üretken olarak tohumlardan, doku kültürü yoluyla veya vejetatif olarak yumuşak ve sert odun kesimlerinden çoğaltılabilir. Lavanta çalıları, bitki büyümesini teşvik etmek ve çiçeklenmeyi teşvik etmek için düzenli olarak budanır. Çiçeklenme dönemi bölgeler arası farklılık gösterse de Temmuz-Ağustos ayları arasında olmaktadır. Hasat kuru ve güneşli günlerde yapılmalı, çiçekler açılmadan önce toplanmalı, gölgeli ve iyi havalandırılmış yerlerde demetler halinde kurutulmalıdır. Bitkisel amaçlar için kullanılan bitki kısımları çiçekleri (Flos Lavandulae) veya çiçekli kısımlarıdır (Herba Lavandulae) ve esansiyel yağ üretimi için kullanılan materyal çiçekli bitkilerin taze veya kurutulmuş kısımlarından oluşur.
Lavanta bitkisi içerdiği yoğun uçucu yağdan ötürü sağlık ve kozmetik alnında oldukça geniş kullanımı bulunmaktadır, bunlardan bazıları, cilt hastalıkları ve yara iyileştirilmesi olarak örnekler verilebilir kullanılır. Lavanta esansiyel yağı uykuya dalma süresini kısaltır, uyku süresini uzatır. Ayrıca, antimikrobiyal, antienflamatuar, mantar öldürücü, böcek öldürücü ve akarisit edici etkileri de bulunmaktadır.
“Tıbbi Lavanta” olarak bilinen L. angustifolia Mill. subsp. angustifolia, Türkiye’de doğal olarak yetişmesinin yanı sıra ülkemizde diğer türleri de kapsayan lavanta türlerini son yıllarda giderek artan bir yetiştiricilik faaliyeti bulunmaktadır. Lavandula cinsi zengin tür sayısının yanında, endemik, tıbbi ve aromatik türleri içerisinde barındırmasıyla da önemlidir. Öte yandan türleri arasında hibritleşmenin fazla olmasıyla tanınan ve taksonomik bakımdan problemli olan zor bir cinstir.
Taze lavanta çiçeklerinden elde edilen uçucu yağ verimi %1-3 arasında değişmektedir. Kodekslere göre çiçekler en az %1 uçucu yağ içermelidir. En iyi kaliteye sahip lavanta yağı, İngiliz lavantası olarak da bilinen lavanderden elde edilmektedir. Melez lavanta olarak bilinen lavandin, lavandere kıyasla daha yüksek oranda uçucu yağ verimi olup daha düşük kalitede uçucu yağa sahiptir. Lavandin çeşitlerinin ise uçucu yağ verimleri lavander çeşitlerine kıyasla 3-5 kat daha fazla olmaktadır Lavanta’nın tıbbi ve ticari kullanılan kısmı olan çiçeklerinin (Flores Lavandulae), en önemli olan etken maddesi, hafif sarı renkte veya renksiz olan uçucu yağıdır (Aetheroleum Lavandulae). Bu uçucu yağ, dünyada en çok üretilen 15 uçucu yağdan birisidir. Ticari amaçla kullanılmakta olan lavanta uçucu yağlarında 100’den fazla terpenoid yapıda bileşen bulunmakta olup en önemli uçucu yağ bileşikleri linalol, linalil asetat, sineol ve kafurdur. Lavander uçucu yağında linalil asetat oranı yüksektir, lavandin ve spike lavander yağlarında ise linalool oranı daha yüksektir. Lavanta yağının kaliteli ve ticari değerinin olması uçucu yağın içeriği ile ilgilidir. Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO)’nca belirlenen lavander uçucu yağ kompozisyonunun kalite standartları bulunmaktadır. Bu standardizasyona göre lavanta yağı kalitesini etkileyen önemli uçucu yağ bileşenlerinden olan linalool ve linalil asetat parfüm sanayinde kullanılacak lavanta yağında, en az %25 oranında kafur oranı ise en fazla %0,5 oranında olması gerekir. Kafur bileşiği de lavanta yağlarında kalite ve pazar değerinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Lavanta fenolik içerik bakımından da oldukça zengindir, bunlardan başlıcaları klorojenik asit, gallik asit, umbelliferon, luteolin 7-O-glukozit, vitexin ve izoquercitroside dir.
Lavanta uçucu yağının sinir sistemini uyarıcı etkinliği vardır; uyku verici, yatıştırıcı, sakinleştirici ve antistres özelliklidir, cilt yanığı ve kızarıklığına karşı çok faydalıdır. Lavanta yağının antiseptik (mikrop öldürücü) ve antibiyotik (bakteri öldürücü) özelliği de çok kuvvetlidir. Bu sebeple aromaterapi uygulamalarında lavanta uçucu yağının ayrı bir önemi vardır. Lavanta yağı bilhassa neroli, bergamot, ıtır ve gül esansları ile formülasyon yapmaktadır. Lavanta tomurcukları kullanılarak yapılan çaylar vücut için faydalıdır. Lavanta uçucu yağının en önemli iki uçucu yağ bileşeni linalil asetatın narkotik etkisi ve linaloolün ise yatıştırıcı etkisi çok güçlüdür. Bu sebeple lavanta tomurcukları ile yapılan uyku yastıkları kaliteli bir uyku için faydalıdır. Lavanta yağı, ardıç yağı fesleğen yağı ve tatlı kekik yağı karışımı hastaların rahat uykuya dalması için kullanılmaktadır.
Lavanta aromaterapide oldukça etkin olarak kullanılmaktadır. Başlıca kullanımı anksiyete ve nörolojik durumlar, enfeksiyonlar, ağrı ve çeşitli diğer durumladır. Aynı zamanda ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından bir gıda olarak "güvenli kabul edilmektedir". Genel olarak, lavanta iyi tolere edilir, ancak lavantanın herhangi bir bileşeninin anne sütüne geçmesi veya emziren anneler veya bebeklerde lavantanın güvenliği ve etkinliği hakkında hiçbir veri yoktur. Lavanta yağı östrojenik ve antiandrojenik aktiviteye sahiptir, bu nedenle meme çevresinde topikal uygulamadan kaçınılmalıdır. Diyabetik hastalar üzerinde Lavandula angustifolia Mill'in etkinliği değerlendirmiştir. Lavandula angustifolia (Mill.) esansiyel yağının antibakteriyel özellikleri ve anti-inflamatuar etkileri farklı çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Lavanta sağlık ve kozmetik kullanımının yanı sıra Akdeniz bölgesinde gıda amaçlıda kullanılmaktadır lavantadan dondurma, çay, kahve, bal, reçel, gözleme, limonata ve lokum üretilmektedir. Ayrıca et yemeklerine lezzet katmak amacıyla, sos yapımında ve yine et yemeklerinde baharat olarak da kullanılabilmektedir. Lavanta, yenilebilir çiçekler içinde yer almakta ve halen dünyada beslenme ve sağlık açısından en yaygın kullanım alanına sahip olan çiçekler arasında yer almaktadır. Lavantanın kullanıldığı yemekler; lavantalı krema, lavanta aromalı şekerler, lavantalı pudra şekeri, çubuklu donmuş lavanta, lavantalı piliç ve lavanta jeli olarak sıralanmaktadır.
Bahçelievler Mah. 430 sok. No: 19 Torbalı / İZMİR / TÜRKİYE
NPROC Doğal Ürünler Sanayi Ticaret Anonim Şirketi başta Anayasa’nın 20. maddesinde düzenlenen özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumaya azami önem atfetmektedir. Bu çerçevede, kişisel verilerin hukuka uygun olarak korunması ve işlenmesine özen göstermekte, tüm planlama ve faaliyetlerinde bu anlayışla hareket etmektedir.
NPROC Doğal Ürünler, özel hayatın gizliliğinin temeli olan kişisel verilerin korunması ve hukuka uygun olarak işlenmesini sadece mevzuata uyum sağlama kapsamında değerlendirmemekte, yaklaşımının temeline insana verdiği değeri koymaktadır. Bu bilinçle hareket eden NPROC Doğal Ürünler kişisel verilerin güvenli bir şekilde saklanması ile hukuka aykırı olarak işlenmesinin önlenmesi için gerekli her türlü idari ve teknik önlemi almaktadır. Bu çerçevede, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak “www.nproc.com.tr” internet sitesinin kullanımı esnasında üretilen veya paylaşılan kişisel verilerin işlenme ve aktarılma koşulları hakkındaki bilgiler aşağıda sunulmaktadır.
İnternet Sitesi: “www.nproc.com.tr” adresinde bulunan internet sitesidir.
Kanun: 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’dur.
Kişisel Veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir.
Çevrimiçi Ziyaretçi/İlgili Kişi: İnternet Sitesi’ne erişen tüm kişilerdir. İlgili şirket politikalarında Ziyaretçi kişi grubu kapsamında yer almaktadır.
Kurul: Kişisel Verileri Koruma Kurulu’dur.
Şirket: NPROC Doğal Ürünler Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’dir.
Yer sağlayıcı: İnternet ortamında hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişileri ifade eder.
Çevrimiçi Ziyaretçi’nin, İnternet Sitesi’ne erişimine ve İnternet Sitesi’nde yaptığı işlemlere bağlı olarak işlenen kişisel verileri aşağıda sunulmaktadır:
Yukarıda sayılanlar dışında İnternet Sitesi’nin işletilmesi, geliştirilmesi ve güvenliği için zorunlu olabilecek başka verilerin de Kanun’a uygun olarak işlenmesi mümkündür.
Kişisel veriler İnternet Sitesi’nin kullanılması ve iletişim formunun doldurulması suretiyle tamamen otomatik veya kısmen otomatik yollarla işleme amacı için gerekli olan süre kadar saklanmak üzere toplanır. Kişisel veriler Çevrimiçi Ziyaretçi’nin açık rızasına dayalı olarak işlenmektedir. Bununla birlikte, kişisel veriler Kanun’un 5. maddesinin 2. fıkrasında yer alan (i) kanunlarda açıkça öngörülmesi (ii) veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması, (iii) bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması, (iv) kişisel veri sahiplerinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması, hukuki sebeplerinden birine dayalı olarak açık rıza aranmaksızın da işlenebilmektedir.
“Site trafik bilgileri” bilgi güvenliği süreçlerinin yürütülmesi amacıyla işlenir. Öte yandan 5651 Sayılı Kanun ve sair mevzuat uyarınca Yer Sağlayıcı’nın site trafik bilgilerini kayıt ve saklama yükümlülüğü bulunmaktadır. Kişisel verilerin ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla işlenmesi Çevrimiçi Ziyaretçi’nin açık rızasına tabidir. İnternet Sitesi’nde üçüncü parti çerezler kullanılmamaktadır. Bununla birlikte, yalnızca sitenin işletilmesi ve güvenliği için zorunlu olan çerezler kullanılabilmektedir. Çevrimiçi Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezleri kabul etmeyebilir veya kendisine uyarı verilmesini sağlayabilir. Çerezlerin kullanımını durdurulduğunda İnternet Sitesi’nin belirli fonksiyonları düzgün çalışmayabilir. Aşağıdaki bağlantılarda yaygın kullanılan bazı tarayıcılarda çerezlerin nasıl yönetileceğini (ve devre dışı bırakılacağı) hakkında bilgi bulunmaktadır:
Chrome Tarayıcı:
https://support.google.com/accounts/answer/61416?hl=tr
Internet Explorer:
https://support.microsoft.com/tr-tr/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies
Mozilla Firefox:
https://support.mozilla.org/tr/products/firefox/protect-your-privacy/cookies
Safari:
https://support.apple.com/tr-tr/guide/safari/manage-cookies-and-website-data-sfri11471/mac
Kişisel veriler, Kanun’un 5. maddesinin 2. fıkrasında yer alan şartlardan birinin bulunması halinde işbu metnin dördüncü maddesinde belirtilen amaçlarla sınırlı olarak NPROC Doğal Ürünler’in grup şirketlerine, bağlı ortaklıklarına, iştiraklerine, iş ortaklarına ve yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen şartlar çerçevesinde gerekli güvenlik önlemleri alınmak kaydıyla aktarılabilir. Kanun’un 5. maddesinin 2. fıkrasında yer alan şartlardan birinin bulunmaması halinde Kişisel Verilerin aktarımı Çevrimiçi Ziyaretçi’nin açık rızasına tabidir.
NPROC Doğal Ürünler, Kanun’un 10. maddesi uyarınca veri sahibine haklarını bildirmekte; söz konusu hakların nasıl kullanılacağına dair yol göstermekte ve tüm bunlar için gerekli iç işleyişi, idari ve teknik düzenlemeleri gerçekleştirmektedir
Kanun’un 11. maddesi uyarınca kişisel veri sahipleri;
Kanun’un uygulanmasıyla ilgili talepler ve başvurular Kişisel Veri Sahibi Başvuru Formu doldurularak “Bahçelievler Mah. 430 Sk. No. 19 Torbalı/İzmir” adresine yazılı olarak bizzat tevdi edilebilir veya Noter kanalıyla ya da güvenli elektronik imza veya mobil imza kullanmak suretiyle elektronik ortamda iletilebilir. Talepler ve başvurular veri sahibi tarafından NPROC Doğal Ürünler’in daha önce bildirilen ve NPROC Doğal Ürünler’in sisteminde kayıtlı bulunan bir elektronik posta adresi varsa info@nproc.com.tr adresine de iletilebilir.
Talep ve Başvurularda;
Konuya ilişkin bilgi ve belgelerin başvuruya eklenmesi gerekmektedir. NPROC Doğal Ürünler, başvuruda yer alan talepleri, talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırır. Ancak söz konusu işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kurulca belirlenen tarifedeki ücret alınabilir.
NPROC Doğal Ürünler talebi kabul edebileceği gibi gerekçesini açıklayarak reddedebilir ve yanıtını İlgili Kişiye yazılı olarak veya elektronik ortamda bildirir. Başvuruda yer alan talebin kabul edilmesi hâlinde NPROC Doğal Ürünler gereğini en kısa sürede yerine getirir ve İlgili Kişiyi bilgilendirir. Başvurunun NPROC Doğal Ürünler’in hatasından kaynaklanması hâlinde alınan ücret veri sahibine iade edilir.
Başvurunun reddedilmesi, verilen yanıtın yetersiz bulunması veya süresinde başvuruya yanıt verilmemesi hâllerinde; veri sahibi, yanıtı öğrendiği tarihten itibaren otuz ve her hâlde başvuru tarihinden itibaren altmış gün içinde Kurula şikâyette bulunma hakkına sahiptir.
NPROC Doğal Ürünler kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini ve kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek, kişisel verilerin muhafazasını sağlamak, uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli her türlü idari ve teknik tedbirleri almak durumundadır.
İnternet sitesi üzerinden başka sitelere veya uygulamalara yönlendirme yapılması durumunda NPROC Doğal Ürünler, yönlendirilen sitelerin ve uygulamaların kişisel verilerin korunmasına yönelik mevzuata uygunluğuna ilişkin bilgi sahibi değildir ve gizlilik politikaları ile içeriklerine ilişkin bir sorumluluk altında bulunmamaktadır. Çevrimiçi Ziyaretçi, İnternet Sitesi’ni kullanarak işbu bilgilendirme metninde yazılı tüm şartları okuduğunu ve kişisel verilerinin işlenmesi hakkında aydınlatılmış olduğunu beyan eder.